Natuurlijke olie: een flesje goud voor je lichaam

Zon, wind, kou, verwarming, airco, uitlaatgassen: je huid heeft wat te verduren en kan gedurende de dag wel wat hulp gebruiken. Huidolie is doorgaans de meest natuurlijke verzorging, aangezien er geen bewaarmiddelen en andere toevoegingen nodig zijn. Een huidolie geeft een extra boost voor je gezicht of lichaam. Het zorgt voor hydratatie, bescherming én herstel van de huid. Daarnaast is een huidolie een rijke bron van antioxidanten. Een goede body oil in de kast is daarom een echte een aanwinst voor je beauty stash.

Olie voor je gezicht

Welk huidtype je ook hebt, een huidolie heeft vele voordelen voor iedere huid. Natuurlijke gezichtsolie geeft duidelijke signalen aan de huid af. Heb je een onzuivere, vette huid, dan kan juist een olie het signaal aan de huid geven dat er voldoende vet is aangemaakt en dat de eigen productie kan worden teruggeschroefd. Heb je juist een droge huid, dan kan een goede olie je huid helpen te herstellen en hydrateren. Het kan zich dus goed aan de situatie van je huid aanpassen. Voor beide gevallen heeft een huidolie als voordeel dat het de huid voedt en voor een verbeterde huidelasticiteit en een verhoogde bescherming zorgt.

Maar … vergeet je lichaam niet!

We hebben het nu voornamelijk over het gezicht, maar de rest van het lichaam wordt in de gauwigheid vaak vergeten. Armen, buik, rug, benen en voeten: ze komen er bekaaid vanaf. Vooral in de winter vergeten we onze huid de aandacht te geven die het verdient.

We snappen het wel, het is niet fijn als je met een plakkerige huid je kleding aan moet. Daarnaast moet het natuurlijk wel de moeite waard zijn om bijvoorbeeld na het douchen nog heel eventjes in de kou te blijven staan. Probeer deze body oil van Feeling Goods eens. Deze bijzondere, natuurlijke lichaamsolie, samengesteld op basis van verschillende koudgeperste biologische oliën. De belangrijkste verwerkte oliën zijn: amandelolie, arganolie, macadamiaolie, jojobaolie, lijnzaadolie, rode-peenextract, druivenpitolie, duindoornolie en salieolie. Deze bijzondere oliën voeden, hydrateren, verzorgen én beschermen je huid. Door de andere ingrediënten ruik je bij het opsmeren een vleugje noot, vanille, mandarijn en bergamot. Do we need to say more? Met als klap op de vuurpijl: de olie wordt heel gemakkelijk door de huid opgenomen, dus geen plakkerige toestand!

Verschil in body oils

De nadruk op goede olie is in dit artikel niet te missen, want de ene olie is zeker de andere olie niet. Er is namelijk nogal een verschil tussen natuurlijke, essentiële oliën en synthetische oliën. Natuurlijke en essentiële oliën zijn vluchtige oliën en aromatische verbindingen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortels, struiken en zaden. Wat je wellicht al had verwacht, wordt er bij synthetische oliën gebruikgemaakt van het laboratorium om bepaalde oliën na te bootsen. Om dit voor een bepaalde tijd goed te houden, worden er onnatuurlijke conserveringsstoffen toegevoegd die minder goed zijn voor je lichaam.

Hoe kun je het verschil herkennen?

Helaas kun je niet vertrouwen op labels als ‘100% natuurlijk’ of ‘100% puur’ Ja, pure marketing, maar meer niet. Daarom is het goed om alert te zijn, voordat je een miskoop begaat. Tip: leer de ingrediënten lezen!

Houdbaarheid

Aan de houdbaarheid van een essentiële olie kun je eigenlijk al snel zien of je te maken hebt met een olie op natuurlijke basis of een synthetische. Natuurlijk betekent dit niet dat sommige, met name gemengde, oliën geen houdbaarheidsdatum hebben. Uiteindelijk zal je iedere olie een keer moeten vervangen. Maar, als er een houdbaarheidsdatum wordt genoemd of als de suggestie wordt gegeven dat de olie binnen een bepaalde termijn vervangen moet worden, dan mag je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de betreffende olie.

Kwaliteit betaal je

Daarnaast, op een goede olie kun je niet besparen. Zeker omdat er soms wel 7000 kilo (!) grondstof nodig is om 1 liter olie te maken! Wordt een olie voor een koopje verkocht? Ook dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Snel intrekken

Test vervolgens de olie met een paar druppels op je huid. Een goede natuurlijk olie zou vrij snel moeten absorberen zonder dat er een vettig gevoel of restant overblijft. Als er een vettige waas achterblijft, dan wil je deze olie zeker niet aanschaffen.

Hoe gebruik je de olie?

Je kunt gezichtsolie of lichaamsolie op verschillende manieren gebruiken. Breng de olie puur op je huid aan. Wanneer je dit doet, dan is het belangrijk dat je dit doet ná het reinigen van je huid. Als je de huid niet goed reinigt, ontstaan verstopte poriën en talgklieren, pukkeltjes en irritaties. Dat is niet wat je wilt bereiken. Gebruik dus goede reinigingsproducten, zoals deze natuurlijke reinigingsgel, die al het vuil van je huid weghaalt.
Daarnaast is een huidolie ook perfect te combineren met je dag- en nachtcrème door een aantal druppels olie met de crème op je handen te mengen. Ook dan is het natuurlijk belangrijk om eerst je huid te reinigen.