Hoe bewaar je verzorgingsproducten wanneer de temperaturen oplopen?
Fijne verzorgingsproducten die je met veel zorg hebt uitgekozen en gekocht, daar wil je ook op de juiste manier mee omgaan. Met trots, want ja daar mag je trots op zijn, staan ze uitgestald in je badkamer. Groot gelijk! Maar met de temperatuur die straks langzaamaan omhoog kruipt, is het toch een goed idee om ze een veiligere plek te geven. Warmte vermindert namelijk de stabiliteit van actieve ingrediënten, zoals waardevolle vitamines, waardoor deze ingrediënten hun beloofde werk niet meer doen. Daarom geven wij je tips hoe je bij warmere temperaturen het best voor je verzorgingsproducten kunt zorgen, net zoals zij voor jou doen.
Hoe belangrijk is de houdbaarheid?
Voordat we verdergaan naar het zonnige en warme gedeelte van deze blog, een basislesje houdbaarheid. Misschien heb je er nooit op gelet, maar ook op huidverzorgingsproducten staat de houdbaarheid vermeld. Soms een datum, soms een symbool van een open pot met een cijfer dat aangeeft hoeveel maanden het product na openen houdbaar is. Is het belangrijk je daaraan te houden? En wat gebeurt er met de werking na openen? Heel begrijpelijk dat je dergelijke vragen hebt, maar je kunt verzorgingsproducten net zo serieus nemen als etenswaren. Ook verzorgingsproducten, zoals crèmes en lotions, kunnen namelijk bederven. Bewaarstoffen nemen in werking af, waardoor bacteriën en schimmels vrij spel krijgen. Daarnaast loopt ook de werkzaamheid van de actieve ingrediënten tijdens het gebruik terug.
Uitgebreide testen stabiliteit
De stabiliteit van het product wordt beïnvloed door de tijd, bewaarcondities en de invloeden na de opening van het product. Voordat een product verkocht wordt, ondergaat het uitgebreide testen op stabiliteit in verschillende omstandigheden, zoals hoge temperaturen. Een veelgebruikte methode om te controleren wat er met de stabiliteit gebeurt, is het product voor drie maanden op 45 graden laten staan. Een geslaagde test zegt dan eigenlijk: zolang je producten niet maandenlang in 45 graden of hoger bewaard worden, zal het product waarschijnlijk niet gaan schiften. Maar wat betreft de werkzaamheid van het product? Die wordt niet getest en van een heleboel ingrediënten weten we dat de werkzaamheid zeker onder invloed van warmte snel achteruitgaat. Daarom is het zo belangrijk dat een producent kleine batches van producten maakt, ze koel bewaart en goed verpakt. Helaas heb je als consument weinig controle over dat proces, maar je kunt gelukkig zelf heel wat doen om je producten zo werkzaam mogelijk te houden.
In de koelkast of niet?
Wanneer het kwik boven de 21 graden stijgt, is het eigenlijk altijd beter om (on)geopende flacons zo koel mogelijk weg te zetten. Dat geldt ook in huis, in eigen land. Zo kun je ze bijvoorbeeld in de koelkast zetten, maar probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Werkzame stoffen reageren namelijk het best op een constante (koele) temperatuur. Dus niet de ene dag wel in de koelkast en de andere dag niet.
Soms worden we ook in de koudere maanden verwend met een zonnetje, waarvan de warme stralen heerlijk in huis schijnen. Voor jouw verzorgingsproducten is dat alleen wel wat minder fijn als ze in de badkamer alle zonnestralen op staan te vangen. Ook dan is het echt beter om ze op een donkere, koele plek te bewaren.
Mee op vakantie
Kunnen mijn verzorgingsproducten dan wel mee op reis? Ja, dat kan zeker. Juist op (zon)vakantie is het extra belangrijk je huid goed te verzorgen en komen natuurlijke verzorgingsproducten goed van pas. Wat je kunt doen om de werkzaamheid zo goed mogelijk te houden, is je producten in kleinere flacons overgieten, zodat je de rest thuis kunt laten. Hetzelfde geldt voor zonnebrandcrème, want gek genoeg kunnen die crèmes eigenlijk helemaal niet zo goed tegen warmte, en zeker niet tegen zonlicht. Net als bij andere verzorgingsproducten kunnen warmte en zonlicht de werkzaamheid van zonnefilters verminderen en dat geldt zeker voor de chemische varianten met instabiele zonnefilters als avobenzone en oxybenzone (meer info over zonnebrandcrème? Lees dit artikel dan eens.) Dus ga je een dagje naar het strand, neem dan ook kleinere flacons mee en laat de rest gekoeld thuis of op je hotelkamer.