Care for yourself – Hoe doe je dat?

Bij Feeling Goods vinden we zelfzorg enorm belangrijk. Als eigenaresse van Feeling Goods probeer ik elke dag zo goed mogelijk voor mijzelf te zorgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik, hoe druk het ook is, elke dag minimaal een uur naar buiten ga, om fijn frisse lucht in te ademen. In de natuur probeer ik dan even alles van me af te laten vallen.
Maar wat is zelfzorg eigenlijk? Dat omvat natuurlijk veel meer dan een uurtje per dag naar buiten gaan. In deze blog geven we je een aantal tips om (nog) beter voor jezelf te gaan zorgen. Als je vindt dat je al heel goed voor jezelf zorgt, is het ook leuk om te lezen!

Wat is zelfzorg?

Een definitie van zelfzorg is: het geheel van activiteiten en handelingen die we ondernemen om onze eigen gezondheid en ons welzijn te bevorderen. Het omvat zowel fysieke als emotionele en mentale zorg. Zelfzorg kan vele vormen aannemen, van gezond eten en voldoende slapen tot het beheren van stress en tijd nemen voor ontspanning.
Voor de een betekent goede zelfzorg dat die vaker uit zijn of haar  stoel moet komen en wat vaker moet bewegen. Voor een ander betekent dat bijvoorbeeld wat minder en gezonder eten.
Zelfzorg omvat dus eigenlijk heel veel waar je misschien niet elke dag bij stilstaat. Nu kun je dat even doen, nu je een momentje voor jezelf hebt, dus lees rustig verder.

Luister goed naar je lichaam

Niet iedereen is er goed in om de eigen lichaamssignalen van stress, vermoeidheid, honger, dorst, pijnklachten enzovoort te herkennen. Vaak racen we maar door en neemt de hectiek van de dag ons helemaal in beslag. Probeer jezelf erin te oefenen om de signalen op te pikken die je lichaam je geeft en probeer er dan ook naar te handelen. Je lichaam geeft zijn eigen grenzen aan, die je moet respecteren. Dat is eigenlijk de basis van een goede zelfzorg.

Voldoende slapen

Slapen staat voor mij zo’n beetje op nummer 1 van goede zelfzorg. Als je onvoldoende slaap krijgt, kun je de dag niet goed aan, ben je prikkelbaarder, minder alert en geconcentreerd, en gevoeliger voor stress. Ook voor je huid heeft te weinig slaap gevolgen: die krijgt een doffe teint en veroudert bijvoorbeeld sneller. Probeer dus als het kan minimaal 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen. Voor meer tips over slapen zie ook onze blog Heeft onvoldoende slaap ook gevolgen voor je huid? [link naar https://www.feelinggoods.nl/heeft-onvoldoende-slaap-ook-gevolgen-voor-je-huid/]

Rust, regelmaat en routine

Dat is een oude wijsheid die mijn moeder mij als kind al meegaf. De drie R’s neem ik al mijn hele leven mee en geeft me structuur waardoor ik de dingen van de dag beter aankan. Dus op tijd naar bed gaan, een vast slaapritme aanhouden, regelmatig bewegen, op tijd eten, tijd inplannen voor ontspanning enzovoort. Doe tussen het werken door oefeningen op gezette tijden of doe even een korte meditatie. Een vaste routine kan je helpen om stress te verminderen en een gevoel van controle over je leven te behouden. Ik heb gemerkt dat routine heel veel voor je kan doen.

Meditatie of mindfulness

Mindfulness en meditatie kunnen je helpen om meer in het moment te leven en je stressniveaus te verlagen. Dit kan zo simpel zijn als een paar minuten per dag diep ademhalen of het volgen van een geleide meditatie. Het belangrijkst is dat je een moment vindt om te pauzeren en je geest tot rust te brengen. Zelf gebruik ik altijd mijn meditatieapp voor een korte meditatieoefening tussen het werken door. Als ik naar buiten ga, doe ik regelmatig een wandelmeditatie samen met een vriendin. We lopen dan synchroon door het bos en concentreren ons op de geluiden in de natuur of op onze voetstappen. Dat is echt heel ontspannend en een aanrader dus!

Veel bewegen

Zitten is het nieuwe roken. Deze uitspraak hoor je de laatste jaren veel en is denk ik heel erg waar. Als je regelmatig even achter je computer vandaan gaat of je telefoon weglegt, ontstaat er ruimte voor bewegen. Laatst zag ik een filmpje uit China waar de schoolkinderen aan het begin van elke les eerst vijf minuten oefeningen met elkaar doen. Ik vond dat geweldig en ik hoop al jaren dat dat soort gewoonten ook in ons land geïntroduceerd zullen worden. Al jong leren ze de kinderen dat bewegen essentieel is voor een goede gezondheid. Bovendien zijn de kinderen fitter, geconcentreerder en leren ze makkelijker. Allemaal positieve effecten van bewegen dus. Mensen die regelmatig bewegen, minimaal een halfuur per dag aaneengesloten wandelen of fietsen is al voldoende,  worden zo zes tot acht jaar ouder dan mensen die nauwelijks of nooit bewegen. Ook blijven ze vooral veel langer fit en gezond als ze oud zijn. Je hoeft dus niet per se een sport te doen om voldoende te bewegen. Met een stappenteller, de benenwagen en een fiets kom je een heel eind.
Beweeg je nooit of heb je een hekel aan bewegen? Bouw het bewegen dan langzaam op en plan vaste korte beweegmomenten per dag. Hou je van dansen, yoga, zwemmen of wandelen? Kies een vorm van bewegen die je leuk vindt om te doen. Of ga op je fiets naar je werk en maak met je collega’s een lunchwandeling. Dan heb je je halfuurtje zo in the pocket!

Sociale contacten

In meerdere wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat mensen die geen sociale contacten hebben beduidend korter leven. Sociale relaties zijn heel belangrijk voor jouw welzijn. Het hoeven er niet veel te zijn. Belangrijker is dat de mensen met wie je omgaat bij jou passen, je energie geven en je steunen als dat nodig is. Investeer dus in duurzame relaties.

Tijd vrij maken voor jezelf

Leer om nee te zeggen en je grenzen te bewaken. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te hebben zonder je schuldig te voelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je werk buiten werktijd vermijdt of tijd vrijmaakt voor hobby’s en activiteiten die je plezier geven. Een goede balans tussen ontspannen en inspannen is heel erg belangrijk voor een gelukkig leven.
Neem ook tijd om jezelf, je lichaam en huid goed te verzorgen. Als je er verzorgd uitziet, zit je ook lekkerder in je vel.

Geniet van kleine momenten en leef zo veel mogelijk in het moment

Leer om de kleine dingen in het leven te waarderen. Dit kan een kop warme thee zijn, een wandeling in de natuur of tijd doorbrengen met een goed boek. Kleine momenten van vreugde en dankbaarheid kunnen een groot verschil maken in je algehele gevoel van welzijn. Er is zo weinig voor nodig …

Denk na over jezelf – reflecteer – wees vriendelijk

Neem regelmatig de tijd om na te denken over hoe het met je gaat. Wat gaat er goed? Wat kan beter? Zelfreflectie kan je helpen om inzicht te krijgen in je behoeften en om gerichte veranderingen aan te brengen in je leven. Gebruik bijvoorbeeld een notitieboekje om dingen in op te schrijven, om doelen te stellen of zaken te noteren die je belangrijk vindt. En wees lief voor jezelf en voor jouw omgeving. Iedereen maakt fouten en heeft mindere dagen. Leer met teleurstellingen om te gaan. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou doen, met begrip en compassie. Zelfzorg gaat niet om perfectie, maar om het creëren van een levensstijl die je ondersteunt en voedt en waar je blij van wordt.

De conclusie van dit alles is dat goed voor jezelf zorgen een voortdurende en persoonlijke reis is. Het is een balans vinden tussen de verschillende aspecten van je leven en ervoor zorgen dat je tijd en ruimte hebt om te herstellen en te genieten. Door bewust te investeren in zelfzorg, kun je een gezonder, gelukkiger en meer betekenisvol leven leiden. Neem de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt en maak van zelfzorg een prioriteit in je dagelijkse routine. Je bent het waard!

Hart Goud - FeelingGoods