Hoe is het gegaan met jouw goede voornemens van 2018? Heb je ze weten vol te houden of liggen ze al een tijd onder in de la? Deze tijd van het jaar is het perfecte moment om te reflecteren op hoe het afgelopen jaar is gegaan, maar ook om te kijken wat je in het nieuwe jaar anders zou willen doen. Goede voornemens zijn namelijk prachtig, vooral als ze daadwerkelijk een gewoonte worden en je ze daarna (bijna) zonder moeite of denken doet of juist niet doet. Maar hoe houd je het lang genoeg vol totdat het gewoonte wordt? Je nieuwe gewoonten voornemen is al een stap in de goede richting, maar met de volgende stappen ga je met goede moed aan de slag en houd je ze ook echt vol!
Op maat gemaakt
Ben jij iemand die niet van verplichtingen houdt? Dan zul je die goede voornemens alleen uitvoeren wanneer het jou uitkomt. Ben jij een avondmens en is je plan om ’s ochtends voor je werk een rondje hard te lopen? Dan zul je dat waarschijnlijk niet lang volhouden. Wat we hiermee willen zeggen, is dat zelfkennis niet kan ontbreken bij het opstellen van goede voornemens. Pas als je weet hoe je in elkaar steekt, kun je een aanpak kiezen die daarbij aansluit en die voor jou werkt. Denk bijvoorbeeld eens over de eerdere voornemens die je had opgesteld. Waarom zijn die niet gelukt? Pas ze op zo’n manier aan dat die goede voornemens in het nieuwe jaar wel voor je gaan werken.
Geef jezelf een zetje
Bij de een is het makkelijker dan bij de ander, maar deze strategie is voor iedereen nuttig: maak het jezelf makkelijk! Mocht je bijvoorbeeld een heel drastische verandering willen, zoals stoppen met roken of stoppen met vlees eten, dan hoeft dat niet per se cold turkey! Vind je het heel moeilijk, dan zijn kleine stapjes die uiteindelijk leiden tot het totaalplaatje ook al heel goed. Er zijn tenslotte meerdere wegen naar Rome! Daarnaast helpt het als je een hulpmiddel inschakelt. Vergeet je steeds de planten water te geven en wil je in het nieuwe jaar wel planten in huis die het langer dan een maand volhouden? Zet dan op een zichtbare plek een gietertje, zodat je er steeds aan herinnerd wordt om de planten water te geven.
Herken je eigen smoesjes
Een van de redenen waarom het vaak niet lukt om je aan je goede voornemens te houden, is dat we allemaal zo enorm goed zijn in het verzinnen van smoesjes. ‘Het is veel te koud buiten om te gaan hardlopen’ is er zo een. Als je van jezelf doorhebt dat je een smoes aan het verzinnen bent, ben je al halverwege een oplossing. Bedenk dan: dit is een slappe smoes, ik kan gewoon een extra trui aan doen. Daarnaast, slaap voldoende! Als je goed uitgerust bent, heb je eerder de kracht om je goede voornemens vol te houden.
Plan de campagne
Het bedenken van goede voornemens is meestal zo gedaan. Blijf er in dit geval nog even langer voor zitten en maak daarbij ook een plan. Denk bijvoorbeeld over de volgende vragen na: Hoe kun je het jezelf gemakkelijk maken? Helpt het om het met iemand samen te doen? Wat zijn mijn smoesjes en hoe ga je daarop reageren?
En vergeet niet dat het alleen in het begin vaak moeite kost om je aan je voornemen te houden. Zodra het een gewoonte is geworden, kost het nauwelijks nog moeite!