De natuur gaat steeds verder achteruit en dat is mede te danken aan de keuzes die wij maken op beautygebied. Dit is een spiegel die niemand voorgehouden wil krijgen en dat hoeft gelukkig ook niet. Het is niet alleen voor bedrijven belangrijk om stappen te zetten naar een duurzamere onderneming, maar als consument kun je ook bewust bijdragen aan een schone aarde. Wij willen je daarom graag een duwtje in de goede richting geven met een aantal tips om duurzamere keuzes te maken in jouw beautyroutine, zodat je niet alleen zorgt voor je huid maar ook voor het milieu. Zo draag je op een eenvoudige manier ook je steentje bij!
Kies voor duurzame merken
In veel goedkope beautyproducten zitten onnatuurlijke stoffen, want natuurlijke stoffen zijn duurder. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht zijn voor je lichaam – wat al reden genoeg is om er niet voor te kiezen – ze zijn ook erg slecht voor het milieu. Cosmeticamerken maken graag gebruik van termen als ‘natuurlijk’ en ‘biologisch’, maar zijn die merken ook duurzaam? De vergelijkingswebsite Rank a Brand beoordeelt merken en bedrijven op verschillende punten die te maken hebben met klimaat, milieu, dierenwelzijn, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Op basis van deze criteria krijgen de merken een label, waarbij A het meest duurzame label is en E het minst duurzame. Tot nu toe hebben zij dertig grote cosmeticamerken getest en helaas komt deze branche er niet goed van af. Geen van de dertig geteste cosmeticamerken scoort A en slechts een paar merken scoren B. Dat hebben ze vooral te danken aan de inspanningen die ze doen voor een beter milieu, zoals het verminderen van schadelijke stoffen in hun producten, geen gebruik van stoffen die uit aardolie worden gemaakt en het minimaliseren en eerlijk rapporteren over hoeveel afval ze produceren.
Jouw merken
Hoe duurzaam zijn de merken die jij gebruikt? Je kunt bijvoorbeeld letten op ingrediënten, verpakkingsmateriaal en wat merken uitdragen naar de buitenwereld. Feeling Goods bijvoorbeeld is een merk dat natuurlijke en biologische verzorgingsproducten verkoopt die aansluiten bij haar filosofie. Hierbij staan de volgende vier termen centraal: kwaliteit, duurzaamheid, dierproefvrij en milieuvriendelijk.
Vervang wegwerpproducten voor duurzame materialen
Make-updoekjes, wattenschijfjes en wattenstaafjes zijn heel gemakkelijk, maar je gooit ze na één keer gebruiken meteen weer weg. Heel erg zonde, want dit soort beautyproducten vragen veel van de aarde. Ondanks dat je biologisch afbreekbare producten gebruikt, vraag je nog steeds veel van de aarde door iedere dag doekjes of wattenschijfjes weg te gooien. Daarnaast doen make-updoekjes meer kwaad dan goed door de conserveermiddelen en parfum die in de doekjes zitten. Wattenstaafjes zijn nog grotere boosdoeners. Ze zijn niet goed afbreekbaar, waardoor ze vaak in de natuur (zee) terechtkomen. Om die reden gaat de Europese commissie ze zelfs verbieden. In plaats van deze wegwerpproducten kun je bijvoorbeeld wasbare wattenschijfjes of wasdoekjes gebruiken, daar heeft je huid meer plezier van en de aarde ook.
Alternatieven in de keukenkastjes
Je wist het misschien nog niet, maar in de keukenkastjes kun je ook een hoop wondermiddeltjes vinden. Ghee is bijvoorbeeld niet alleen handig in de keuken, maar werkt ook goed als crème. Ghee staat namelijk bekend voor het hydrateren van alle huidtypen, voornamelijk de droge huid, en schijnt zelfs te helpen tegen anti-aging. Wanneer je ghee meerdere keren wast en mixt met water in een (koperen) kom, maak je in een handomdraai je eigen natuurlijke, hydraterende crème. Ben je na één keer gebruiken gelijk fan? Het helpt ook tegen droog haar, dan maak je er bijvoorbeeld een fijn haarmasker mee.
Ook natuurlijk en goed voor de huid is appelciderazijn. Appelciderazijn heeft een zuiverende werking op de huid omdat het antibacterieel werkt en de pH-waarde van je huid helpt herstellen. Goed voor acne en onzuiverheden dus! Je kunt het best de azijn met een beetje water mengen, op een washandje of wasbaar wattenschijfje aanbrengen en zo je gezicht deppen. Gebruik het liefst biologische appelciderazijn waar belangrijke enzymen en voedingsstoffen inzitten. Met deze alternatieven hoef je niet overal een beautyproduct voor te kopen, want meestal heb je het toch al in huis. Een win-winsituatie dus!
Minimaliseer je make-upcollectie
Vaak wordt onze huid juist onrustiger door de vele verschillende producten die we gebruiken. Make-up weggooien is niet duurzaam, maar begin met het vervangen van de belangrijkste producten nadat ze op zijn. Omdat je minder producten koopt, houd je meer geld over om te kiezen voor de duurzame beautyproducten waar natuurlijke ingrediënten inzitten. Zorg dat je make-upcollectie bestaat uit een handjevol producten, want zeg nou eerlijk, heb jij die vijf lipsticks, tien kleuren oogschaduw en vijf mascara’s echt nodig? Je zult snel merken dat je huid er beter en stralender uit gaat zien, alleen al door minder verschillende producten te gebruiken.
Hoe duurzaam is jouw beautyroutine al? Laat het ons weten door een reactie! Mocht je nog niet zover zijn, dan is deze blog voor jou hopelijk een stimulans en motivatie om jouw beautyroutine om te zetten in een duurzame beautyroutine.
Bronnen
– Rank a brand
– Duurzame beautyproducten
– Havermout in je huidverzorging: waar moet het aan voldoen en DIY-tips
– Did You Know That Ghee Is An Amazing Skin Care Ingredient? Ayurveda Says So!
– Gewassen ghee: beste antirimpelcrème, hydraterende crème?