Mindfulness is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Het drukke leven (dat we overigens voornamelijk onszelf aandoen) is best zwaar; je studeert of werkt of hebt een gezin en wilt daarvoor op en top presteren, je wilt een sociaal leven hebben, gezond eten en sporten, en tijd maken voor een beetje self care. Een moment van rust, nee dat zit er niet in. Met mindfulness kun je in dit drukke leven, dat razendsnel voorbijvliegt, bewuster zijn en uiteindelijk ook meer genieten van het leven. Dat is toch wat je wilt?
Wat is mindfulness?
Mindfulness is elk geval niet zweverig meer, daar zijn we inmiddels wel achter. Je kunt het bijna een noodzaak noemen in het leven anno 2020. Mindfulness betekent eigenlijk gewoon ‘de dingen met aandacht doen’. Met bewuste aandacht in het moment aanwezig zijn, zonder ergens een mening over te hebben. Je merkt de dingen simpelweg op. Dingen hoeven niet veranderd te worden, het gaat puur om de bewustwording en acceptatie van de dingen zoals ze zijn.
Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te)veel op de automatische piloot. Zodra je aandacht voor het moment hebt en je je gedachten kunt laten varen, kom je erachter dat je gedachten ‘slechts’ gedachten zijn. Jij bent niet je gedachten, het zijn slechts wolkjes die weer wegwaaien. Hierdoor ga je anders met je stress en gedachtepatronen om. Je kunt stressprikkels gemakkelijker opvangen, je kunt je grenzen beter bewaken en uiteindelijk zal er een hogere mate van bewustwording ontstaan.
Het belang van mindfulness
Doordat er veel onderzoek is gedaan naar mindfulness en het daardoor ook bekender is geworden, is het ook minder zweverig geworden. Geen speculaties meer over hoe goed mindfulness voor je kan zijn, maar gewoon keiharde feiten. We leven in een gestreste samenleving, waarin je altijd maar wilt doen, doen, doen. Stilstaan zou verloren tijd zijn. De dingen die we ‘moeten’ doen, blijven in onze gedachten en dat geeft ons stress. Door mindfulness activeer je dat deel van je zenuwstelsel waardoor je je beter kunt ontspannen, waardoor je kunt herstellen en jezelf gelukkig kunt voelen. Er komt dan meer ruimte voor focus, creativiteit en ontspanning. Even stilstaan is dus helemaal geen verloren tijd, je werkt daarna juist veel efficiënter doordat je meer focus hebt.
De doelen waarmee mensen starten met mindfulness(training) vallen vaak onder de volgende noemers:
- Stressreductie
- Meer rust in het hoofd, minder piekeren
- Preventie van depressie
- Makkelijker kunnen ontspannen
- Meer kunnen genieten
- Effectiever worden, zowel privé als op het werk
- Betere concentratie, beter geheugen
- Beter kunnen omgaan met uitdagende situaties
- Meer richting in het leven krijgen
- Meer rust, balans en geluk ervaren
- Beter slapen
Hoe pas je mindfulness toe?
Mindful leven kun je oefenen en leren met bijvoorbeeld mindfulnessmeditatie. Maar ook door gedurende de dag even bewust stil te staan bij het moment, bijvoorbeeld als je over straat loopt, tijdens het koken of als je de afwas doet. Met de volgende drie oefeningen kun je eens proberen hoe het is om je dagelijkse bezigheden met meer bewustzijn te doen.
Oefening 1 Je bewust zijn van wat je doet
Stel je eens voor, je wandelt of fietst van je werk naar huis. Je moet nog wat boodschappen doen voor het avondeten, na het koken wil je nog sporten en je wilt eigenlijk ook nog quality time met je vriendinnen. Je bedenkt dan hoe je dit allemaal gaat organiseren.
Maar wat als je meer mindful leeft? Dan verzet je je gedachten en luister je alleen even naar de dingen om je heen. Je voelt een bries door je haren waaien, je ziet wat er om je heen gebeurt, vogels vliegen, bloemetjes langs de weg komen weer uit. Je bent volledig in de beleving van het ‘nu’, dat is mindfulness.
Oefening 2 Mindful ademhalen
Simpelweg vijf minuten lang op je buikademhaling focussen, kan al heel goed helpen. Om dit te oefenen is het belangrijk dat je in een comfortabele houding zit – denk aan liggend op de rug of rechtop zittend. Adem in door je neus, waarbij je de focus legt op hoe de ademhaling de buik als het ware vult. Op zo’n moment ben je heel bewust alleen met je ademhaling bezig en laat je de rest even zoals het is.
Oefening 3 Dankbaar zijn
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Door de focus te leggen op dankbaar zijn, groeit je vermogen om de fijne dingen in het leven te zien. Een fijn ritueel dat je kunt doen, is om elke avond vijf dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Ook al had je een rotdag op je werk of kwam je amper vooruit met de dingen die je moest doen, je sluit de dag dan wel op een fijne manier af. Het helpt je daarbij ook om los te komen van negatieve gedachten.
Probeer het eens uit en laat ons weten wat je ervan vond!